Боятися повістки - нормально, коли у кожного є "кум" в міністерстві, - психолог

Боятися повістки - нормально, коли у кожного є "кум" в міністерстві, - психолог

Доцент кафедри загальної та медичної психології при університеті Богомольця Віталій Луньов пояснив, чи нормально під час війни боятися мобілізації або повістки, коли у кожного українця є "кум" в міністерстві, який шепоче чутки або перебільшені історії "фронтової правди", що лякають. 

За словами психолога, українське суспільство загалом можна схарактеризувати ідеєю кумівства. Тобто люди природно більше довіряють тому, що чують від близьких. 

"У нас же багато історій починаються з того, що комусь розповідав кум. У кожного є кум в ОП, кум у міністерстві й кум, який воює. Та інформація, яку ми отримуємо не від офіційних джерел, а від кумів, входить у конфлікт із публічною версією", - пояснив Луньов РБК-Україна.

За його словами, від цього у людей зароджуються ще більше страхів перед мобілізацією та армією, адже такі кумівські розмови можуть перекривати офіційні наративи, які намагається пропагувати держава.

Водночас сама мобілізація - це масовий соціальний процес. У психології тих, хто першим відгукнувся на неї, можна назвати пасіонаріями. "Це добровольці, які брали зброю, записувалися в ТрО тощо. Це хвиля, коли включаються лише вони", - уточнив академік.

Але згадані хвилі швидко закінчуються, і менш пасіонарна частина суспільства інакше ставитися до процесів мобілізації, адже у цьому питанні немає добровільної ідеї.

Луньов пояснив, що в атмосфері невіри та нерозуміння логіки тих чи інших речей, страх суспільства - це нормальна реакція. 

"Тому страх - це типова автоматична реакція. Є питання спротиву, це контрдія. Що говорити про тих, хто зараз хоче чи не хоче? У питанні мобілізації немає добровільної ідеї", - акцентував він. 



Загрузка...