У Польщі змінять правила перебування для українських біженців: чого очікувати

У Польщі змінять правила перебування для українських біженців: чого очікувати

У Польщі продовжать тимчасовий захист біженців з України до 4 березня 2025 року.

Проте хочуть посилити вимоги щодо їх підтримки. Йдеться про контроль над виділеними грошима та пільгами, пише видання kresy. pl.

Одна зі змін, яку розглядає польський уряд, стосуватиметься права на легальне перебування в Польщі.

Українські біженці, які захочуть повернутися до України бодай на один день, втратять це право. Наразі українські біженці втрачають право на проживання, якщо виїжджають з Польщі на термін більше, ніж на 30 днів.

Часті поїздки українських громадян з рекреаційними туристичними і діловими цілями підтверджують, що вони не перебувають у складній життєвій ситуації, але продовжують користуватися наданою їм допомогою, зауважують польські урядовці.

Крім того, була помічена проблема, що кожне воєводство веде окремий реєстр виплаченої допомоги. Це означає, що теоретично одна сім'я може отримувати підтримку від кількох адміністративних одиниць Польщі. Щоб унеможливити таке зловживання, пропонується створити загальний реєстр.

Інформація, що надана центрами соціального захисту населення, свідчить про постійне збільшення кількості осіб, які мають право на пільги, але це переважно люди, які планують оселитися в ЄС, а не випадки, коли комусь довелося раптово тікати з України.

Воєводи також закликають зробити більш жорсткою систему пільг для неповнолітніх, хворих та інвалідів.

За офіційними підрахунками, у Польщі перебуває близько 1 млн українців, які прибули після початку війни, ще приблизно 1,5 млн українців - ті, хто перебував в країні до війни.

Зокрема цієї зими найбільше українців приїхали до Польщі з Дніпропетровщини.

Джерело: gazeta.ua



Загрузка...