• Реальный курс валют в Ізмаїлі
    Четверг 07 декабря

    Валюта

    Купівля

    Продаж

    USD $

    --
    =
    --
    =

    EUR €

    --
    =
    --
    =

    RUB ք

    --
    =
    --
    =

Різдвяний піст: потіште себе стравами, які ви точно ніколи не готували(фото)

Різдвяний піст: потіште себе стравами, які ви точно ніколи не готували(фото)

15 листопада за новим церковним календарем ПЦУ розпочався Різдвяний піст або Пилипівка. Він триває 40 днів і закінчиться перед Різдвом, 24 грудня.

З переходом на новоюліанський календар Різдво в Україні відзначатимуть 25 грудня.

Сьогодні у день заговин ще дозволена м'ясна і молочна їжа. А що їсти у піст розповість Gazeta.ua.

У Різдвяний піст дотримуються суворих правил харчування. Це повне виключення з раціону м'яса, яєць та молочних продуктів. Водночас від дня тижня залежить, що можна їсти на Різдвяний піст.

По понеділках можна вживати гарячі страви без використання соняшникової олії, а по вівторках та четвергах додавання олії дозволено.

По середах і п'ятницях протягом Різдвяного посту дотримуються сухоїдіння, що означає вживання тільки неперероблених продуктів, які не пройшли термічної обробки. В останній тиждень посту сухе харчування також поширюється на понеділок.

У вихідні дні пост вважається менш суворим, і віруючим дозволено навіть вживати рибу та вино.

Пропонуємо п'ять смачних страв під час посту

Вегетаріанський плов з гарбузом

 
Вегетаріанський плов з гарбузом
Вегетаріанський плов з гарбузом 

Інгредієнти

100 г олії,

2 цибулини,

2-3 морквини,

1 головка часнику

200 г солодкого гарбуза,

300 г довгозерного рису,

1 ст. л. солі,

1 жменя родзинок, чорносливу або інших сухофруктів,

Як приготувати

Рис кілька разів промийте, замочіть в прохолодній воді, поки готуєте овочі. Цибулю наріжте півкільцями, моркву тонкими брусочками, гарбуз кубиками.

У казані або глибокій каструлі розжарити олію, обсмажте цибулю до прозорості. Поверх цибулі покладіть моркву, злегка посоліть, посипте зірою, барбарисом, куркумою і залиште тушитись під кришкою на слабкому вогні на 10 хвилин. На морквину викладіть гарбуз разом з цілими зубчиками часнику і сухофруктами.

Відразу ж накрийте гарбуз шаром рису, добре його посоліть і розрівняйте. Влийте гарячу воду, щоб вона піднялася над рисом на 1-1,5 см. Дочекайтеся кипіння, якщо воно відбувається нерівномірно, розподіліть рис рівніше. Накрийте казан кришкою і залиште на слабкому вогні на 20-25 хвилин, поки вода повністю не вбереться в рис.

Розкладаючи по тарілках, плов краще не перемішувати, а зачерпувати з дна, щоб захопити всі шари.

Пісне зелене лобіо по-грузинськи

Лобіо — популярна страва, яка є національним надбанням Грузії, Вірменії та Абхазії. Вживати можна як у гарячому вигляді, так і як холодну закуску, а також як самостійну другу страву. Лобіо дуже поживне, смачне, багате на білки і вуглеводи. Завдяки тому, що в страві багато горіхів, цілком можна обійтися й без м'яса. Що важливо для тих, хто постує.

 
Пісне зелене лобіо по-грузинськи
Пісне зелене лобіо по-грузинськи 

Інгредієнти

0,5 кг зеленої спаржевої квасолі (чи замороженої),

1 склянка волоських горіхів,

1 червона цибулина,

3-4 зубки часнику,

хмелі-сунелі,

коріандр,

куркума,

400-500 мл води,

сіль,

мелений червоний перець,

2 ст. л. винного або бальзамічного оцту.

Як приготувати

Стручки (не розморожувати!) залити окропом, варити 8-10 хвилин до напівм'якості (важливо не переварити!). Потім відкинути на сито й облити холодною водою. Дрібно потовкти або нарубати ножем горіхи. Цибулю та часник дрібно нарізати.Викласти на сковорідку горіхи, сіль і спеції. Злегка підсушити, постійно помішуючи.

Влити в сковорідку з горіхами олію, додати цибулю та часник. Злегка обсмажити.Влити воду та тушкувати хвилин 7-10.

Залити горіховим соусом квасолю, ретельно розмішати і проварити 5-7 хвилин.соусу повинно бути досить багато, щоб квасоля в ньому злегка плавала.

Голубці

В голубці можна закручувати не лише рис із морквою, рис із перцем або рис із грибами – сушеними (попередньо замоченими та відвареними), маринованими або замороженими. За такою ж аналогією можна готувати і фаршировані перці. Також можна спробувати голубці із пшоном, приправлені часниковою заправкою.

Макарони з грибами та кукурудзою

 
Макарони з грибами та кукурудзою
Макарони з грибами та кукурудзою 

Смачна і ситна пісна страва, яка точно полюбиться усій сім'ї. Найкраще використовувати печериці або білі сушені гриби. Макарони попередньо відварити і промити, а гриби із цибулею посмажити на олії. Потім з'єднуємо усі інгредієнти і тушкуємо на повільному вогні біля 15 хв.

Медово-грушевий пісний пиріг

 
Грушевий пиріг
Грушевий пиріг 

Інгредієнти

1 склянка цукру,

1 склянка води,

2 ст ложки меду,

1 ч ложка соди,

1 чайна ложка лимонної кислоти,

1/4 склянки подрібнених горіхів,

0,5 склянки олії,

1,5-2 склянки борошна,

щіпка кориці або коріандру,

приблизно 3-4 груші.

Як приготувати

Змішати цукор з водою і додати трохи олії, підігріти рідину і додати мед. Розмішати, щоб цукор і мед розчинилися. Додати соду, лимонну кислоту, корицю, горіхи, подрібнені до стану борошна, і борошно. Борошна потрібно стільки, щоб тісто нагадувало густу сметану. Груші почистити, нарізати кубиками і додати у тісто.

Вилити тісто у форму. Випікати 30-35 хвилин при 200 градусах.

Хто може не дотримуватися посту

Християнський піст повинен допомогти людині, а не нашкодити. Тож люди зі слабким здоров'ям можуть не постити, якщо відмова від м'яса і молочних продуктів шкодить їхньому організму.

Також від посту звільняються люди, які знаходяться в складних життєвих умовах, де дотримання посту неможливе. Наприклад, посту можуть не дотримуватися військові на передовій і жителі прифронтових територій. Це не буде вважатися гріхом, адже в таких умовах немає можливості скласти повноцінний пісний раціон.

Ось кому можна не дотримуватися посту:

діти до 14 років;

люди зі слабким здоров'ям, хронічними захворюваннями, віковими хворобами:

вагітні жінки і годуючі мами;

мандрівники, які довго перебувають у дорозі;

військовослужбовці та жителі зони бойових дій.

Також якщо ви відчуваєте, що не зможете повністю дотримуватися всіх правил Різдвяного посту, то спробуйте почати з малого. Наприклад, відмовтеся від м'яса, яєць і молочних продуктів на вказаний період, але готуйте гарячу їжу в дні сухоїдіння.

Під час посту у церквах не проводять вінчання.



Загрузка...