Різдвяний піст: потіште себе стравами, які ви точно ніколи не готували(фото)
15 листопада за новим церковним календарем ПЦУ розпочався Різдвяний піст або Пилипівка. Він триває 40 днів і закінчиться перед Різдвом, 24 грудня.
З переходом на новоюліанський календар Різдво в Україні відзначатимуть 25 грудня.
Сьогодні у день заговин ще дозволена м'ясна і молочна їжа. А що їсти у піст розповість Gazeta.ua.
У Різдвяний піст дотримуються суворих правил харчування. Це повне виключення з раціону м'яса, яєць та молочних продуктів. Водночас від дня тижня залежить, що можна їсти на Різдвяний піст.
По понеділках можна вживати гарячі страви без використання соняшникової олії, а по вівторках та четвергах додавання олії дозволено.
По середах і п'ятницях протягом Різдвяного посту дотримуються сухоїдіння, що означає вживання тільки неперероблених продуктів, які не пройшли термічної обробки. В останній тиждень посту сухе харчування також поширюється на понеділок.
У вихідні дні пост вважається менш суворим, і віруючим дозволено навіть вживати рибу та вино.
Пропонуємо п'ять смачних страв під час посту
Вегетаріанський плов з гарбузом

Інгредієнти
100 г олії,
2 цибулини,
2-3 морквини,
1 головка часнику
200 г солодкого гарбуза,
300 г довгозерного рису,
1 ст. л. солі,
1 жменя родзинок, чорносливу або інших сухофруктів,
Як приготувати
Рис кілька разів промийте, замочіть в прохолодній воді, поки готуєте овочі. Цибулю наріжте півкільцями, моркву тонкими брусочками, гарбуз кубиками.
У казані або глибокій каструлі розжарити олію, обсмажте цибулю до прозорості. Поверх цибулі покладіть моркву, злегка посоліть, посипте зірою, барбарисом, куркумою і залиште тушитись під кришкою на слабкому вогні на 10 хвилин. На морквину викладіть гарбуз разом з цілими зубчиками часнику і сухофруктами.
Відразу ж накрийте гарбуз шаром рису, добре його посоліть і розрівняйте. Влийте гарячу воду, щоб вона піднялася над рисом на 1-1,5 см. Дочекайтеся кипіння, якщо воно відбувається нерівномірно, розподіліть рис рівніше. Накрийте казан кришкою і залиште на слабкому вогні на 20-25 хвилин, поки вода повністю не вбереться в рис.
Розкладаючи по тарілках, плов краще не перемішувати, а зачерпувати з дна, щоб захопити всі шари.
Пісне зелене лобіо по-грузинськи
Лобіо — популярна страва, яка є національним надбанням Грузії, Вірменії та Абхазії. Вживати можна як у гарячому вигляді, так і як холодну закуску, а також як самостійну другу страву. Лобіо дуже поживне, смачне, багате на білки і вуглеводи. Завдяки тому, що в страві багато горіхів, цілком можна обійтися й без м'яса. Що важливо для тих, хто постує.

Інгредієнти
0,5 кг зеленої спаржевої квасолі (чи замороженої),
1 склянка волоських горіхів,
1 червона цибулина,
3-4 зубки часнику,
хмелі-сунелі,
коріандр,
куркума,
400-500 мл води,
сіль,
мелений червоний перець,
2 ст. л. винного або бальзамічного оцту.
Як приготувати
Стручки (не розморожувати!) залити окропом, варити 8-10 хвилин до напівм'якості (важливо не переварити!). Потім відкинути на сито й облити холодною водою. Дрібно потовкти або нарубати ножем горіхи. Цибулю та часник дрібно нарізати.Викласти на сковорідку горіхи, сіль і спеції. Злегка підсушити, постійно помішуючи.
Влити в сковорідку з горіхами олію, додати цибулю та часник. Злегка обсмажити.Влити воду та тушкувати хвилин 7-10.
Залити горіховим соусом квасолю, ретельно розмішати і проварити 5-7 хвилин.соусу повинно бути досить багато, щоб квасоля в ньому злегка плавала.
Голубці
В голубці можна закручувати не лише рис із морквою, рис із перцем або рис із грибами – сушеними (попередньо замоченими та відвареними), маринованими або замороженими. За такою ж аналогією можна готувати і фаршировані перці. Також можна спробувати голубці із пшоном, приправлені часниковою заправкою.
Макарони з грибами та кукурудзою

Смачна і ситна пісна страва, яка точно полюбиться усій сім'ї. Найкраще використовувати печериці або білі сушені гриби. Макарони попередньо відварити і промити, а гриби із цибулею посмажити на олії. Потім з'єднуємо усі інгредієнти і тушкуємо на повільному вогні біля 15 хв.
Медово-грушевий пісний пиріг

Інгредієнти
1 склянка цукру,
1 склянка води,
2 ст ложки меду,
1 ч ложка соди,
1 чайна ложка лимонної кислоти,
1/4 склянки подрібнених горіхів,
0,5 склянки олії,
1,5-2 склянки борошна,
щіпка кориці або коріандру,
приблизно 3-4 груші.
Як приготувати
Змішати цукор з водою і додати трохи олії, підігріти рідину і додати мед. Розмішати, щоб цукор і мед розчинилися. Додати соду, лимонну кислоту, корицю, горіхи, подрібнені до стану борошна, і борошно. Борошна потрібно стільки, щоб тісто нагадувало густу сметану. Груші почистити, нарізати кубиками і додати у тісто.
Вилити тісто у форму. Випікати 30-35 хвилин при 200 градусах.
Хто може не дотримуватися посту
Християнський піст повинен допомогти людині, а не нашкодити. Тож люди зі слабким здоров'ям можуть не постити, якщо відмова від м'яса і молочних продуктів шкодить їхньому організму.
Також від посту звільняються люди, які знаходяться в складних життєвих умовах, де дотримання посту неможливе. Наприклад, посту можуть не дотримуватися військові на передовій і жителі прифронтових територій. Це не буде вважатися гріхом, адже в таких умовах немає можливості скласти повноцінний пісний раціон.
Ось кому можна не дотримуватися посту:
діти до 14 років;
люди зі слабким здоров'ям, хронічними захворюваннями, віковими хворобами:
вагітні жінки і годуючі мами;
мандрівники, які довго перебувають у дорозі;
військовослужбовці та жителі зони бойових дій.
Також якщо ви відчуваєте, що не зможете повністю дотримуватися всіх правил Різдвяного посту, то спробуйте почати з малого. Наприклад, відмовтеся від м'яса, яєць і молочних продуктів на вказаний період, але готуйте гарячу їжу в дні сухоїдіння.
Під час посту у церквах не проводять вінчання.