День пам’яті трагедії Бабиного Яру

День пам’яті трагедії Бабиного Яру

29 вересня Україна вшановує пам’ять жертв Бабиного Яру. Сьогодні ми відзначаємо 83-у річницю наймасовішого розстрілу, проведеному нацистами. Тоді 29 та 30 вересня загинуло  лише за одну добу понад 33 тисячі людей. Масове знищення людей у Бабиному Яру тривали з 1941 по 1943 роки. За два роки було страчено майже 200 тисяч людей.

Серед загиблих, розстріляних нацистами у 1941–1943 роках були цивільні громадяни та військовополонені – євреї і роми, підпільники – члени ОУН, Організації українських націоналістів, в’язні Сирецького концтабору, «саботажники», порушники комендантської години та навіть пацієнти психіатричної лікарні імені Павлова. Тоді у Бабиному Яру, разом із чоловіком було розстріляно українську поетесу Олену Телігу. Головними жертвами нацистів стали євреї.

Масовий розстріл у Бабиному Яру став символом «Голокосту від куль» і нацистської політики масового знищення людей. Це була одна з наймасштабніших каральних акцій Другої світової війни. Більшість населених пунктів України мають свої більші чи менші «бабині яри» – місця нацистських розстрілів євреїв та інших жертв.

Розстріли в урочищі Яр відбувалися чи не щоденно до завершення окупації міста Київ.  Масові вбивства євреїв у Львові, Рівному, Луцьку, Новограді-Волинському, Житомирі, Білій Церкві та інших містах – це приклад геноциду на території України. 

Лише у 2007 році на місці трагедії було відкрито Національний історико-меморіальний заповідник Бабин Яр.

Зараз в умовах повномасштабного вторгнення російської армії окупантів, геноцид відбувається знов… Рашисти навіть риторику запозичують у нацистів, заявляючи про «розв’язання українського питання», подібно до гітлерівського «розв’язання єврейського питання». Російські війська обстрілюють єврейські цвинтарі, синагоги, навіть Бабин Яр.

Злочини агресії по відношенню до України, вже визнані геноцидом української нації на рівні ООН. Російську Федерацію визнано державою-спонсором тероризму, країною-агресором. Вбивства, тортури, поневолення, катування, планомірні авіаційні та ракетні удари по цивільних об’єктах, шантаж ядерною зброєю – саме це є характеристикою «руського миру». Ми, в умовах війни бачимо жорстокі масові вбивства чоловіків, жінок, дітей, літніх людей, тварин. Відомості зі звільнених Бучі, Ізюма, Маріуполя та інших українських міст і сіл жахають цивілізований світ.

Бабин Яр залишався застереженням про небезпеку від ненависті, расизму, міжнаціональної ворожнечі, переслідування та знищення людей за етнічною, політичною, релігійною ознаками.

Мир, безпека й рівновага в Європі та світі можливі тільки після того, як Україна переможе у війні, а всіх злочинців буде належно покарано.

Пам’ять про трагедію Бабиного Яру назавжди залишиться живою.

З нагоди вшанування пам’яті про трагедію Бабиного Яру пропонуємо педагогам під час виховних хвилин використати наступні інформаційні матеріали:

  1. Інформаційні матеріали до Дня пам’яті трагедії Бабиного Яру. Український інститут національної пам’яті (ПОСИЛАННЯ)
  2. Інформаційні матеріали про трагедію Бабиного Яру. (ПОСИЛАННЯ)
  3. Матеріали Національна бібліотеки України імені В.І.Вернадського (ПОСИЛАННЯ)
  4. Український центр вивчення історії Голокосту (ПОСИЛАННЯ)

Для дітей середнього віку:

  1. Уся правда про Бабин Яр. (
    )
  2. Бабин Яр: символ Голокосту та ЖОРСТОКОСТІ Третього Рейху (
  3. Бабин Яр. Трагедія людства на українській землі (
  4. Бабин Яр. Гірка правда. (

Для дітей старшого віку:

  1. Бабин Яр: як нацисти хотіли приховати свої злочини (
  2. Бабин Яр: нові документи. (
  3. Бабин Яр. Ми пам'ятаємо (
    )

 Підготувала методист Н.М.Пастушенко

Джерело: xt.od.uа



Загрузка...