Відкриття Центру психосоціальної та інклюзивно-ресурсної допомоги на базі університету(фото)

Відкриття Центру психосоціальної та інклюзивно-ресурсної допомоги на базі університету(фото)

Громадська організація «Придунайський центр громадських ініціатив» за партнерської підтримки Ізмаїльського державного гуманітарного університету стала переможцем регіонального конкурсу, що проводився громадським рухом «Віра, Надія, Любов», у програмі надання цільової благодійної допомоги ініціативним групам спільнот у рамках проєкту «Інтегрована гуманітарна відповідь в умовах війни та післявоєнного відновлення» за фінансової підтримки Міжнародного благодійного фонду Альянс громадського здоров’я Alliance for Public Health.

В рамках проєкту «Забезпечення кваліфікованої психосоціальної та інклюзивно-ресурсної допомоги  населенню Ізмаїльської та Саф’янівської територіальних громад в умовах війни» на базі Ізмаїльського державного гуманітарного університету 18 липня 2024 року відбулося відкриття Центру психосоціальної та інклюзивно-ресурсної допомоги, що розташований на першому поверсі в будівлі гуртожитку ІДГУ за адресою: м. Ізмаїл, вул. Рєпіна, 12/2.

Як зазначив голова Громадської організації «Придунайський центр громадських ініціатив» Микола Каплієнко, Центр психосоціальної та інклюзивно-ресурсної допомоги на безоплатній основі надаватиме широкий спектр професійних послуг мешканцям і мешканкам Ізмаїльської та Саф’янівської територіальних громад Одеської області, зокрема внутрішньо переміщеним особам, людям з обмеженими можливостями (особам з інвалідністю), військовослужбовцям та членам їх сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах в умовах війни, всіх вікових категорій, а саме:

  • психологічна допомога у кризових ситуаціях;
  • психодіагностика та реабілітація;
  • психологічне консультування та просвітництво;
  • проведення психологічних тренінгів;
  • розвиваюча та психокорекційна робота, спрямована на людей з особливими потребами;
  • заняття з арттерапії для дітей та дорослих;
  • створення груп підтримки для ветеранів, військовослужбовців та їх сімей тощо.

До системної роботи Центру будуть залучені професійні експерти, тренери, здобувачі вищої освіти, викладачі кафедри загальної та практичної психології ІДГУ.

Особлива увага буде приділена дітям з особливими освітніми потребами, а саме дітям з вадами слуху, з порушенням зору, з порушенням мовлення, інтелекту, дітям з порушенням опорно-рухового апарату, емоційно-вольової сфери, із затримкою психічного розвитку, зі складними недоліками розвитку, тяжкими порушеннями мовлення тощо.

Для даної категорії дітей створений особливий простір, в якому вони будуть відчувати себе захищеними та відчувати психологічний комфорт. Така сенсорна кімната допоможе провести сенсорне розвантаження, релаксацію. Коли дитина потрапляє у сенсорну кімнату, вона ніби відгороджується від минулих переживань, поринає у новий для себе простір, що допомагає більш ефективній реабілітації. Робота з дітьми в сенсорній кімнаті дозволяє  покращити реабілітацію, відновити психоемоційний стан дітей з порушеннями розвитку та посттравматичними стресовими розладами, отриманими внаслідок різного виду насильства та воєнних дій; запобігати неврологічним захворюванням шляхом створення безпечного простору для розслаблення і релаксації з урахуванням індивідуальних потреб дитини; допомогти справлятися з фобіями і страхами; навчити справлятися з проявами агресії; стимулювати дослідження навколишнього світу.

Професійні психологи-практики, які залучені до діяльності Центру, також  працюють з  військовослужбовцями та їх сім’ями, надаючи їм підтримку та допомогу в управлінні стресом та емоційними труднощами, пов’язаними з війною, включаючи навчання ефективним стратегіям копінгу, допомагаючи налагодженню комунікації в сім’ї для збереження родинного благополуччя.

Як зазначила присутня на презентації проєкту «Забезпечення кваліфікованої психосоціальної та інклюзивно-ресурсної допомоги  населенню Ізмаїльської та Саф’янівської територіальних громад в умовах війни» заступниця голови Ізмаїльської районної державної адміністрації Марина Деной, саме цей Центр психосоціальної та інклюзивно-ресурсної допомоги може стати важливим ресурсом для системного забезпечення емоційного та психологічного благополуччя населення Українського Подунав’я під час війни, допомагаючи людям подолати стрес, травми та зберегти свою психічну стійкість.

Людмила Прокоф’єва,
в.о. завідувача кафедри загальної та практичної психології

Джерело: idgu.edu.uа

 


Загрузка...