Українські дослідники в Німеччині: налагодження співробітництва(фото)

Українські дослідники в Німеччині: налагодження співробітництва(фото)

17-18 квітня 2024 р. у Берліні відбувся науковий форум «Українські дослідники в Німеччині: налагодження зв’язків та співробітництва 2024», в організації якого взяли участь Alexander von Humboldt Stiftung (Фонд Олександра фон Гумбольдта), Gerda Henkel Stiftung (Фонд Герди Хенкель), VolkswagenStiftung (Фонд Фольксваген), DAAD – Німецька служба академічних обмінів, Leopoldina – Німецька Національна академія наук, DBU – Німецький фонд захисту навколишнього середовища.

До участі в роботі форуму були запрошені українські вчені різних університетів, наукових установ та закладів, що тимчасово перебувають на території Німеччини.

На відкритті форуму перед учасниками виступили Роберт Шлегль (Президент фонду Олександра фон Гумбольдта), Георг Шютте (Генеральний секретар Фольксвагенфонд), Армін Райнарі  (Генеральний директор з європейського міжнародного співробітництва Федерального міністерства освіти та наукових досліджень), Денис Курбатов (Заступник міністра освіти і науки України), Анке Райффенштуель (комісар з питань зовнішньої політики у сфері науки, освіти та досліджень Федерального міністерства іноземних справ).

Два дні роботи форуму пройшли у форматі семінарів та воркшопів, на яких обговорювалися  питання:

– сучасні виклики в українському академічному секторі;

– німецько-українське академічне співробітництво;

– ключові питання процесу вступу України до ЄС та можливості для дослідників;

– нові академічні та громадські дискурси в Україні та Німеччині;

Учасники форуму були поділені на п’ять груп – відповідно до спеціальностей – соціальні науки, гуманітарні науки, природничі та математичні науки, науки про життя та медицина, інженерні та інформаційні технології.

Під час роботи в командах обговорювали різні актуальні питання розвитку сучасної науки та перспективи українсько-німецького співробітництва. Наприклад, одним з завдань були пошуки відповіді на питання: «Які на сьогодні основні теми досліджень, що обговорюються в рамках вашої дисципліни /галузі ваших інтересів? Чи відчуваєте ви різницю між Україною і Німеччиною у відношенні до тем, методів та наукової роботи в цілому?».

Зустрічі під час роботи форуму дозволили розширити дослідницькі зв’язки, обговорити спільні плани щодо реалізації подальших наукових проєктів.

учасниця форуму від ІДГУ,
проф. Лілія Циганенко

Джерело: idgu.edu.uа


Загрузка...