В Ізмаїлі триває відновлення будинків, що постраждали внаслідок російських дронових атак(фото)

В Ізмаїлі триває відновлення будинків, що постраждали внаслідок російських дронових атак(фото)

У минулому та поточному роках ворог завдав ударів безпілотниками по місту Ізмаїл, внаслідок чого зокрема постраждала і цивільна інфраструктура. Про те, як проходить відновлення пошкоджених будівель та як отримати відповідну допомогу власникам майна, яке постраждало через атаки агресора, розповіла заступниця Ізмаїльського міського голови Катерина Татаринцева у сюжеті інформаційної агенції «Юг.Today».

Тільки у цьому році, 10 лютого, у місті було пошкоджено понад сорока приватних будинків та один навчальний заклад. Катерина Татаринцева повідомила, що у більшості постраждалих приватних будинків проживали люди. На щастя, у близько двадцятьох будинках пошкодження були незначними, і ліквідувати їх вдалося силами комунального підприємства «Житсервіс». Однак, багато приватних будинків все ж таки зазнали пошкоджень та потребували ремонту або заміни покрівель, дверей та вікон, з чим допомагає мешканцям міста програма з відновлення житла від Ізмаїльської міської ради, яка фінансується міським бюджетом. Варто зазначити, що націлена програма саме на відновлення житла та інженерних мереж, аби після проведення відповідних робіт, мешканці могли повернутися до повноцінного життя у своїх домівках. 

За програмою, відновлення інженерних мереж проводилося лише в будинку, який було повністю зруйновано внаслідок чергової російської агресії, але за потреби, такі роботи входять в обов’язкові:

«Ця програма – це ініціатива міської влади. Роботи з відновлення виконуються за рахунок міського бюджету і програма має на меті забезпечити мешканців міста можливістю використання житла за призначенням. Тобто ми робимо ті роботи, які дають можливість повноцінного проживання в цьому житлі. Ми повинні відновити будинок, у тому числі й інженерні мережі, якщо потрібно. Інженерні мережі – це необхідність для проживання людей: тепло, вода і так далі», – зазначила заступниця міського голови.

За міською програмою в будинках вже відновлювали покрівлю. В деяких випадках виникла потреба зокрема у заміні балок, які також зазнали пошкоджень через ударну хвилю.

З власниками будівель укладено договори, але деякі з них поки чекають поставку необхідних матеріалів. Варто зауважити, що в першу чергу роботи виконуються там, де живуть люди. Як зазначив виконавець, роботи проводяться у максимально короткі строки, а у договорах обов’язково вказано терміни їх виконання. Катерина Татаринцева зазначила, що в місті працює не так багато будівельних організацій, які можуть здійснювати відповідні роботи.

У багатоповерховому будинку на вулиці Придунайській, який постраждав у жовтні минулого року, нещодавно завершили додаткові роботи. За короткий час у минулому році було встановлено вікна, а от укоси зробили цьогоріч, адже довелося чекати на повернення власників квартир:

«В цьому році ми закінчили додаткові роботи у багатоповерхівці, тому що в нас деякі жителі квартир виїжджали. Було виконано роботи з встановлення вікон, але залишилось зробити укоси. Коли вони приїхали, ми мали змогу зайти до квартир і завершити ці роботи», – пояснює заступниця міського голови.

Не виконаними залишаються роботи щодо повністю зруйнованого приватного будинку. Як пояснила заступниця міського голови, проєктування цього будинку вже виконано та погоджено зі спадкоємцем, однак процес затвердження проєкту наразі є неможливим через те, що спадкоємець поки не оформив відповідні документи. Зараз, як зазначила Катерина Татаринцева, чоловік разом з дружиною мешкають у тимчасовому соціальному житлі:

«На жаль, на даний момент ми зробили проєкт, готові йти далі, але. згідно законодавства, спадкоємець повинен оформити свій спадок. На даний час ми знайшли змогу, надали родині тимчасове соціальне житло. Це окрема квартира. Вони мають житло на той період, поки ми не зробимо капітальний ремонт будівлі».

У приватних будинках, постраждалих у жовтні минулого року, накрили покрівлі. В одному з них більшість робіт вже було виконано: замінені двері, проведені внутрішні роботи, ремонт стін та стелі. Наразі проводяться внутрішні роботи в іншому, де після вибуху майже всі приміщення були пошкоджені. Було також замінено паркан. Скоро сюди повернуться власники:

«В нас один будинок був розподілений на два етапи. Минулого року ми зробили покрівлю, щоб забезпечити збереження будинку, а в цьому році дочекалися тепла, тому що сама специфіка роботи передбачає запобігання сирості. Ми зараз зайняті шпаклюванням стін, відновлюємо стелю будинку і відновили паркан», – розповіла посадовиця.

Також залишаються роботи у декількох будівлях на вулиці Короленка. Зокрема на перехресті було зруйновано світлофорний вузол, який вже повністю відновлено. На вулиці Єдності дах будинку поки що накрито плівкою – наразі розраховується вартість робіт та буде визначено виконавця.

Завершили ліквідацію наслідків ворожої атаки і в закладі освіти. 10 лютого у будівлі школи №11 було пошкоджено близько сорока вікон – замінили склопакети, а подекуди повністю вікна, а також зробили укоси зовні та у класних кімнатах. Завдяки тому, що роботи вдалося виконати вчасно, вже першого квітня учні змогли вийти на очне навчання.

Слід зазначити, що допомога власникам постраждалого внаслідок російської агресії майна надається також за державною програмою «єВідновлення», а саме за зверненням громадян виділяється відповідна компенсація. Звернутися власники пошкодженого або зруйнованого майна, пояснює Катерина Татаринцева, можуть безпосередньо через за застосунок «Дія», або ж скористуватися допомогою місцевого ЦНАПу, де з цим допомагають фахівці:

«Перш, що необхідно зробити – це звернутися з заявою через застосунок «Дію», також можна звернутися і в наш Центр надання адміністративних послуг, де спеціалісти знають, що робити, і вони допоможуть. У нас є приблизний примірник заяви, де звертається власник житла, прописує пошкодження, і обов’язково повинен паралельно з цією заявою подати повідомлення про пошкодження майна. Тому, що якщо людина хоче отримати компенсацію, то є такий державний реєстр пошкодженого майна, де фіксуються повідомлення. На підставі повідомлення виїжджає наша комісія, в нас дві комісії: комісія з обстеження зруйнованого чи пошкодженого житла і комісія по розгляду про надання компенсації. Перша виїжджає у нас по пошкодженню житла: вони обстежують і вже визначаються з роботами, які необхідні для відновлення житла. Потім вже йде комісія з компенсації, яка вже розраховує суму. Це все йде через державний реєстр пошкодженого майна. Люди, які постраждали внаслідок військової агресії, повинні знати алгоритм дій. Кошти надходять на рахунок людини, це окремий рахунок, компенсують матеріали та роботи».

Підготувала Амєлія МИЙНОВА

Джерело: Юг.Today



Загрузка...