За атаки на Ізмаїл та Рені Росію офіційно виключили з Дунайської комісії.

За атаки на Ізмаїл та Рені Росію офіційно виключили з Дунайської комісії.

Росія була офіційно виключена зі складу Дунайської комісії, що стало ще одним кроком проти неї на міжнародній арені. Рішення про виключення було ухвалено 1 березня у відповідь на її агресивні дії щодо українських портів.

Одеські порти на Дунаї, такі як Рені та Ізмаїл, неодноразово зазнавали атак з боку Росії, внаслідок чого постраждала як інфраструктура, так і запаси зерна, призначені для експорту.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що з цього дня Росія більше не є членом Дунайської комісії.

Рішення про виключення Росії було ухвалено ще 14 грудня 2023 року, і Москві було надано час до 29 лютого на добровільне залишення цієї організації. Однак російська влада не скористалася цією можливістю.

Тепер інші члени Дунайської комісії не визнаватимуть своїх зобов'язань перед Росією згідно з Белградською конвенцією.

Крім того, Росія вперше в історії була оштрафована за несплату внесків після того, як їй було позбавлено повноважень у цій організації у березні 2022 року.

Міністр висловив подяку Дунайській комісії за це історичне рішення і закликав інші міжнародні організації наслідувати цей приклад, наголосивши, що агресорам і терористам не місце на авторитетних міжнародних форумах.

Довідка Ізмаїл.City: Дунайська комісія – це міжнародна міжурядова організація, створена на основі Конвенції про режим судноплавства на Дунаї, підписаної в Белграді 18 серпня 1948 року. Її метою є забезпечення вільного судноплавства на річці у розвиток торгових, економічних пріоритетів і культурних зв'язків. Склад комісії включає Австрію, Болгарію, Угорщину, Німеччину, Молдову, Румунію, Сербію, Словаччину, Україну та Хорватію.

Джерело: izmacity



Загрузка...