В Одесі з пам’ятника «Крила перемоги» активісти зняли радянські символи

В Одесі з пам’ятника «Крила перемоги» активісти зняли радянські символи

Уранці 28 вересня в  Одесі відбувся черговий епізод в історії з демонтажем радянської символіки з пам’ятника “Крила перемоги” на площі 10 квітня. Голова ГО “Зелений лист” Владислав Балінський та громадський діяч Дем’ян Ганул, вже втретє, зняли з постаменту барельєф ордена Леніна та медаль “Золота зірка”.

Цього разу до них приєдналися небайдужі одесити, які підтримали демонтаж. Після зняття символів на місце прибула поліція, і Дем’яна Ганула відвезли до відділку.

Поліція склала на активістів третій адмінпротокол за статтею 173 КУпАП (“Дрібне хуліганство”). Активісти запевняють, що їхні дії були законними, адже в Україні діє закон про декомунізацію, який передбачає прибирання радянської символіки з громадських просторів.

Владислав Балінський вважає, що місцева влада ухиляється від виконання закону. Він переконаний, що пам’ятник “Крила перемоги” потребує переосмислення, щоб відобразити перемогу над двома тоталітарними режимами: нацистським та радянським.

Важливо згадати, що пам’ятник “Крила перемоги” був встановлений у 1984 році на честь присвоєння Одесі звання міста-героя після Другої світової війни. Однак, орден Леніна та медаль “Золота зірка”, що були частиною пам’ятника, є символами радянського тоталітарного режиму, що суперечить сучасним цінностям українського народу.



Загрузка...