Фламінго покидають Тузлівські лимани через війну

Фламінго покидають Тузлівські лимани через війну

В 2023 році в Національному природному парку «Тузлівські лимани» вперше загніздилися рожеві фламінго. Це була визначна подія для Одеського регіону: птахи вивели близько 200 пташенят. Поте через постійні атаки росії, що супроводжуються шумом та вибухами, фламінго лякаються і відлітають зі своїх гнізд, залишаючи свої яйця без догляду, чим в користуються довгоногі агресивні мартини. Вони руйнують гнізда фламінго та їдять їх яйця. 

Про це повідомляє співробітник національного парку Іван Русєв.

Фламінго залишалися на лиманах протягом 2023 року, але через постійний шум від безпілотників і військових дій, 1 січня 2024 року вони покинули Тузлівські лимани. Птахів потім помітили в Болгарії та Туреччині. Однак у 2024 році понад 1000 фламінго знову повернулися до національного парку навесні. Вони почали будувати гнізда, але зіткнулися з багатьма проблемами.

З самого початку гніздування фламінго відчували неспокій через постійний шум від військових дій, зокрема безпілотних літальних апаратів (БПЛА). Вночі шуми дронів особливо лякали птахів, змушуючи їх покидати гнізда.

В умовах війни агресивні жовтоногі мартини, які гніздилися неподалік, скористалися ситуацією. Коли фламінго, налякані шумом, залишали свої гнізда, мартини швидко руйнували кладки фламінго. Ці мартини, відомі своєю агресивністю, активно руйнували гнізда та знищували яйця, залишені без захисту.

Місця, де гніздувалися фламінго, є заповідною зоною національного парку, тому будь-які заходи щодо попередження негативного впливу мартинів на колонію заборонені. Це робить фламінго ще більш вразливими до нападів.

Останнім часом мартини повністю зруйнували колонію фламінго, змусивши птахів покинути Тузлівські лимани. Деякі зграї фламінго з’явилися в Куяльницькому національному природному парку та інших прибережних лиманах.

 


Загрузка...