Понад 60 заблокованих суден: у ВМС розповіли, чи можна казати про перемогу у Чорному морі

Понад 60 заблокованих суден: у ВМС розповіли, чи можна казати про перемогу у Чорному морі

Поки зарано казати про перемогу Сил оборони у Чорному морі, тому що небезпека залишається великою, робота низки українських портів заблокована та є понад 60 іноземних суден, які заблоковані там через вторгнення РФ. Про це під час брифінгу повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

За його словами, на жаль, в акваторії Чорного моря досі домінує російська авіація.

"Це факт, який треба визнавати та говорити про нього вголос. І, відповідно, ця зона зараз – фактично сіра зона, це понад 25 тис. кв. км Чорного моря. Перемога в морі - це відсутність небезпеки. Та допоки кораблі Чорноморського флоту РФ досі перебувають у Чорному морі, нехай вони й ховаються на своїй базі, все одне – небезпека дуже висока", - сказав Плетенчук.

Він додав, що не можна казати про повну перемогу, тому що, станом на зараз, виходити в море вільно небезпечно.

"Перемога в морі - це відкриття українських портів, які зараз фактично окуповані, або знаходяться у зоні ураження. Це, наприклад, порти Миколаївщини. Це порти Херсонської області, де зараз заблоковано вже, з початку повномасштабного вторгнення, шість десятків іноземних суден. Це деокупація портів Криму, портів на Азові – тоді ми зможемо казати за перемогу", - наголосив речник.

Він нагадав, що небезпека, в тому числі – у чотирьох підводних ракетоносіях ЧФ РФ – ракетоносії можуть завдавати ударів, зокрема, по цивільних суднах, кораблях.

За його словами, наразі Сили оборони перебувають на одному з проміжних етапів - тому, коли припинено домінування російського флоту в акваторії Чорного моря.

"Тому це - лише проміжний етап до перемоги у Чорному морі, на жаль. Але його теж треба пройти, й це теж - досить нелегко", - зазначив військовий.

Джерело: www.unian.ua

 



Загрузка...