Через нові правила переміщення в прикордонній смузі фестиваль з Вилкового переїде в іншу громаду Одещини

Через нові правила переміщення в прикордонній смузі фестиваль з Вилкового переїде в іншу громаду Одещини

Некомерційний фестиваль української культури «ВиделкаFest» відбудеться на Одещині 26-28 липня. Але не у Вилковому, і навіть не в Ізмаїльському районі. Про це на своїй сторінці в Фейсбук повідомив організатор заходу, військовослужбовець Сергій Гнезділов.

Громаду, яка прийматиме цього року фестиваль, Сергій обіцяв анонсувати до 7 червня.

«Дуже шкода, але як є.  Через нові правила переміщення в прикордонній смузі. Будемо мандруючим фестивалем Одещини, правила диктує цей нелегкий час», – відповів на запитання про зміну планів Сергій.

Нагадаємо, що учасники фестивалю вже мали проблеми під час перетину транзитної зони на трасі Одеса-Рені. Зокрема, 26 квітня директорка фестивалю української культури «ВиделкаFest», а також гурт ZAPAL, який перед цим повернувся з гастролей в Польщі, і готувався виконати світові хіти та твори композитора для жителів Вилкового, тримали на митному посту «Паланка» більше трьох годин.

«Ми живемо у реальності, у якій, навіть коли намагаємося поширювати українську культуру на території України, можна отримати ніж у спину від бюрократичних процесів, які відбуваються дуже повільно.

Одеська область відрізана від країни та від культури, яку ми намагаємося туди привезти у вигляді концерту Володимира Івасюка та документального фільму про його творчість. На південь Одеської області практично нереально потрапити, якщо ви не пенсіонер, у вас немає інвалідності, вам більше 25 років та у вас немає прописки.

Південь Одещини законсервований разом із його колишніми регіоналами при владі, разом із ОПЗЖ серед депутатів та людьми, які «За життя» у виконкомі», – написали тоді організатори.

Сам організатор фестивалю, військовослужбовець Сергій Гнезділов прокоментував те, що відбувається, так:

«Ми живемо в такій реальності, що в Ізмаїлі хотять демонтувати дошку воїнам-«інтернаціоналістам» Афганістану. У Вилковому навпаки – планують встановити.

А ще, поки я записував Марʼяну Безуглу в ++ подкаст, на Паланці затримали і декілька годин не пропускають команду Виделкаfest яка їде проводити весняну спеціальну подію на Буджак.

Не ТЦК: у наших всі документи в порядку. Знову прикордонники морочать голову та втретє зривають нам подію».

Нагадаємо, що з 1 червня в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск до 5-кілометрової прикордонної смуги здійснюється на підставі дозволу Державної прикордонної служби.

Підготувала Діана ГЕРГІНОВА

Джерело: yug.today



Загрузка...