Тарутинський степ може стати джерелом насіннєвого матеріалу та тварин для степів на деокупованих територіях

Тарутинський степ може стати джерелом насіннєвого матеріалу та тварин для степів на деокупованих територіях

Вже другий рік поспіль в стадах куланів в Тарутинському степу з’являються малюки. Поповнення є і у їхніх родичів, які поки живуть у вольєрах. Про це в сюжеті ТРК «Град» розповів фахівець з екологічного відновлення Rewilding Ukraine Олег Дьяков, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Ще двісті років тому тут, у степу на півдні Одещини, куланів було дуже багато. Та поступово люди витіснили цих тварин з їхньої території. Сьогодні фахівці відновлюють поголів’я, радіючи появі кожного малюка.

А ще у степ завозлять хом’яків та бабаків. Цих гризунів поки тримають на ізольованих ділянках. Але згодом планують випустити на волю, аби збільшити біологічне різноманіття місцевої природи.

«Відновлювання та збереження цих територій є особливо важливим саме зараз, під час війни. Тому що тисячі гектарів степових, лісо-степових ділянок на півдні та сході України зазнали руйнування внаслідок військових дій. Оці збережені на неокупованій території ділянки зможуть в перспективі слугувати джерелом і насіннєвого матеріалу, і тварин, і досвіду, що є найголовнішим, щодо відновлення і сталого використання таких природних екосистем на деокупованих територіях. Сподіваюсь, у найближчому майбутньому», – зазначає фахівець.

А поділитися є чим. Адже у Тарутинському степу багато не тільки тварин, але й рослин, зокрема, й червонокнижних.

Наприклад, ковила, яка є справжньою прикрасою цієї місцевості. Проте виконує вона і дуже важливу практичну функцію.

«Ось травка, так? А якщо ми будемо тут копати, то ось на глибині до двох метрів – її коріння. Тобто підземна фітомаса набагато більша від надземної. І ось у нас такі системи можуть бути навіть ефективніші, ніж штучні насадження», – розповідає Олег Дьяков про роль ковили в укріпленні місцевих ґрунтів.

Побачити усю красу Тарутинського степу можна на відео.

 

Підготувала Діана ГЕРГІНОВА



Загрузка...