Як похолодання у другій декаді травня вплинуло на розвиток сільгоспкультур в Одеській області

Як похолодання у другій декаді травня вплинуло на розвиток сільгоспкультур в Одеській області

За інформацією Гідрометеорологічного центру Чорного та Азовського морів, у другій декаді травня по території Одеської області спостерігалась суха помірно тепла погода. Тільки 12-15 травня із надходженням арктичного повітря відмічалась холодна як для даного часу (на 5-8º нижче за норму), в окремих пунктах із заморозками на висоті 2 см від поверхні ґрунту у нічні години погода.

Середня за декаду температура повітря становила 12-14º тепла і виявилась на 3-4º нижче за норму і торішні значення. У порівнянні з попереднім періодом температурний режим знизився на 2-3º.

Максимальна температура повітря в найтепліші дні підвищувалася до 23-26º. Поверхня ґрунту нагрівалася до 51-57º.

Мінімальна температура повітря в найхолодніші ночі знижувалася до 1-6º тепла. Поверхня ґрунту охолоджувалась до 1-4º тепла. На висоті 2 см від поверхні ґрунту 11,15 травня місцями у Білгород-Дністровському та Ізмаїльському районах спостерігалися заморозки інтенсивністю 0,1-0,2º.

Слабкі опади кількістю 1-5 мм або 8-42% від декадної норми спостерігалися упродовж одного дня декади переважно у східних та південно-західних районах. В північних та центральних районах було сухо.

У другій декаді травня агрометеорологічні умови для вегетації й формування врожаю озимих, ранніх ярових та зернобобових культур були задовільними. Однак, несприятливими склалися для початкового росту і розвитку пізніх теплолюбивих культур внаслідок зниженого температурного фону (у нічні години у повітрі та на висоті 2 см від поверхні ґрунту) і, як слідство, недобору ефективного тепла. Також в результаті переважання сухої погоди упродовж всієї декади та у попередній період тривало зменшення вологозапасів у ґрунті.

Джерело: yug.today



Загрузка...