Мешканці Одещини стурбовані через лисиць, які з’являються у містах: директор зоопарку закликав не годувати цих тварин

Мешканці Одещини стурбовані через лисиць, які з’являються у містах: директор зоопарку закликав не годувати цих тварин

Вже певний час директор Одеського зоопарку Ігор Бєляков отримує від мешканців Одеси та району повідомлення про лисиць на вулицях населених пунктів, про що він згадав у своїх соцмережах, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Ігор Бєляков зазначає, що при такій неочікуваній зустрічі з лисицею у парках та на вулицях міста, люди часто бувають стурбовані, адже не знають як реагувати. Тож, у своєму дописі він поділився деякими порадами щодо дій у такій ситуації.

Звичайна лисиця (Vulpes vulpes) – це вид-космополіт, його ареал дуже широкий. Вид надзвичайно пластичний, лисиця населяє різноманітні біотопи, успішно пристосовується до дуже широкого спектра умов. В Україні, як і в багатьох країнах світу, лисиця освоює території міст, зокрема і великих міст. В Одесі, пояснює директор зоопарку, цей процес почався більше десятка років тому, а в останні декілька років цих звірів стає більше, і наразі зустріти лисицю в Одесі вже не є якоюсь рідкістю. Окрім того, стає все більше і кам’яної куниці (Martes foina), причому, головним чином, у центральних районах.

Фахівець наголосив, що лякатися при зустрічі з лисицею не варто:

«Якщо ви побачили лисицю, не треба лякатися. Звісно, лисиці переносять сказ, і про це необхідно не забувати, але якщо ви побачили руду у місті, це не означає, що вона хвора, вона просто тут живе».

Також Ігор Бєляков закликав не годувати лисиць, адже тваринка через це може значно постраждати та втратити свої природні навички. Натомість він порекомендував намагатися не контактувати з лисицею та просто спостерігати очима:

«Коли ви годуєте лисицю, то завдаєте їй страшної шкоди. Ламається її природна поведінка, втрачаються навички. Вона починає шукати контакту з людьми, а це дуже погано і небезпечно для неї. Для лисиці, навіть яка живе у місті, необхідно залишатися диким звіром, із здоровими інстинктами. Повірте, ця розумниця з успіхом сама про себе подбає. Тож не годуйте лисичку і не контактуйте з нею. Просто дивіться очима».

Підготувала Амєлія МИЙНОВА

Джерело: yug.today



Загрузка...