Саратські екоактивісти розмістили в селищі таблички з вибаченнями: чим ініціативна група завинила перед мешканцями

Саратські екоактивісти розмістили в селищі таблички з вибаченнями: чим ініціативна група завинила перед мешканцями

Косити чи не косити траву на газонах? Це питання в Сараті бурхливо обговорюють вже кілька років. В черговий раз про вказану тему нагадали активісти EKOHUB Сарата, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Аргументів на користь «не чіпати – хай росте» достатньо. Зокрема, зберегти трав’яний покров варто через кілька причин:

  • зелена біомаса виробляє велику кількість кисню
  • на покоси витрачається немало коштів з бюджету громади
  • зберігається естетичний вигляд узбічь та газонів
  • комахи мають де жити, а птахи – що їсти.

«Екологи радять навесні та у першій половині літа косити траву якомога рідше. У цей період листя на деревах тільки розвивається і дерева поки не можуть забирати на себе багато пилу. Натомість газони і трав’янисті галявини у цей час, якщо їх не косити, виділяють максимум кисню і вбирають максимум пилу. Це також дасть можливість забезпечити харчуванням комах-запилювачів та зав’язатися насінню рослин. Щодо амброзії та інші алергенів, то вони майже всі – теплорослі рослини, відростають пізно. Ранні покоси на них не впливають, а ось покіс у середині літа значно сповільнить їх розвиток. Відростаючі після пізнього покосу ослаблену амброзію легко звести нанівець вибірковим косінням», – нагадують активісти.

Враховуючи фактори щодо користі трав’яного покрову, саратські екоактивісти – учасники ГО «Злагода» звернулися до керівництва селища з пропозицією утриматися від ранніх покосів трави в Сараті.

За результатами перемовин, у якості експеріменту, КП «Саратський комунгосп», не коситиме цього річ вулицю Вокзальну (від Мельничної до Вернера), сквер «Шпакiвня» (біля малої школи) та територію біля спортивного майданчика. На цих ділянках вивчатимуть види рослин, які там ростуть та, за потребою, будуть сіяти інші квіти для гарного вигляду ділянки.

«Хочемо відзначити, що останні тенденції при проектуваннi парків, великих i малих міст є єднання з природою, використання мiсцевих рослин, якi не потребують догляду (eкономiя бюджетних коштів). Та й у нас зараз ділянки з квітучою кульбабою, кардарією та багатьма іншими місцевими рослинами мають дуже гарний вигляд.

Тож, у питанні про відмову від раннього покосу трави ми розраховуюємо на розуміння та підтримку мешканців Сарати. Заради цього ініціатори акції встановили у місцях, де тимчасово не коситиметься трава, спеціальні кольорові інформаційні таблички», – додали ініціатори проєкту.

Отже, якщо ви побачите в Сараті яскраві жовті таблички з наступним текстом «Вибачте за бур’яни – годуємо бджіл», знайте, що саме на цій ділянці проводиться спеціальний експеримент. І висока трава тут тимчасово – поки комахи не назбирають свою данину.

Також активісти висловили подяку КП «Саратський комунгосп» та його керівнику В.П. Проданову за те, що Сарата одна з перших в Україні почала роботу в цьому напрямку.

Підготувала Діана ГЕРГІНОВА

Джерело: yug.today



Загрузка...