Одеса отримає 45 млн евро від Італії на відновлення собору

Одеса отримає 45 млн евро від Італії на відновлення собору

Італійські партнери виділять на допомогу Одесі 45 мільйонів євро. Ці гроші мають піти на протиаварійні та консерваційні роботи у Спасо-Преображенському соборі, а також на сусідні будівлі, які також пошкоджені внаслідок російських атак.

Про це на пресбрифінгу в Одесі тимчасовий виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

За словами Ростислава Карандєєва, між Міністерством культури та інформаційної політики України та відповідним міністерством Італії буде підписано меморандум щодо виконання міжурядових домовленостей.

«Італійські партнери за допомогою ЮНЕСКО як міжнародної інституції забезпечать реалізацію в Одесі проєктів із протиаварійних і консерваційних робіт на Спасо-Преображаєнському Кафедральному соборі, а також низки інших об’єктів, які постраждали від війни»,— прокоментував він.

На жаль, наразі Україна не має власних ресурсів на виконання всіх необхідних робіт. Саме тому допомога від іноземних держав важлива і потрібна, на чому наголосив Ростислав Карандєєв.

«Ми розраховуємо на те, що світова міжнародна спільнота нас підтримає і допоможе вирішити ті завдання, на які сьогодні, на жаль, не вистачає нашого національного ресурсу», — додав він.

Довідка Івасів

Щодо розміру фінансової допомоги від Італії, в.о. міністра культури та інформаційної політики України зауважив, що наразі планується виділення 45 мільйонів євро, однак це число ще потребує уточнення. Кошти надалі мають бути розподілені на всі об’єкти культурної спадщини Одеси, які потребують ремонтних робіт.

«Сума, про яку йдеться — 45 мільйонів євро.Однак остаточного рішення щодо переліку об’єктів поки що немає, але будемо наполягати на тому, щоб меморандум був максимально деталізований», — зазначає він.



Загрузка...